Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Чи комфортно Вам у школі?
Всього 27 чоловік
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 67 чоловік

Квест «Бердичів літературний» від учителя української мови школи № 6 Наталії Корбут

Дата: 26 січня 2018 о 14:47
Автор: Патій Л. В.
454 перегляда

Ще зовсім недавно соціальна мережа «Facebook» рясніла захопленими відгуками про враження учасників Mini-EdCamp Berdychiv School № 6 від фантастично цікавого квесту «Бердичів – сузір'я чотирьох культур», який запропонувала місцевим і приїжджим педагогам учитель української мови та літератури Наталія Корбут. Не пройшло й двох місяців, як тутешні філологи отримали від неї чудовий пізнавальний подарунок – черговий квест «Бердичів літературний».

Інтерактивні методи та форми навчання – вимога часу, вони орієнтують і учнів, і вчителів на більш широку взаємодію одне з одним. «Такі технології постійно використовуються в рамках атестації педагогів, – повідомила завідувач ІМЦ міського управління освіти і науки Наталія Гриченко. – Традиційні звіти залишилися в минулому, нині застосовуються активні форми спілкування. Наталія Корбут цьогоріч атестується на присвоєння вищої кваліфікаційної категорії і запросила колег на квест-семінар. Її творчі наробки можуть використати як класні керівники, так і вчителі різних предметів». Перш ніж зануритися в пошук, бердичівські словесники на чолі з керівником міської методичної комісії вчителів української мови та літератури Світланою Слівінською побачили та почули відео-презентацію про нюанси проведення квестів. А кожний із них – особливий і не схожий на інші. Невдовзі отримали перше завдання від Наталії Корбут у грі-пошуку «Бердичів літературний». «У нас унікальне і колоритне місто, яке має багату історію та культуру і чимало різних цікавинок. Це місто таємниць, легенд та міфів – стародавнє і водночас молоде. Своє, рідне, потрібно знати», – зауважила директор ЗОШ № 6 Людмила Патій.

Від методичних посиденьок учасники зустрічі перейшли до справжньої гімнастики для мозку, шукаючи підказку у листі прекрасної чужинки брату Адаму: «…я залишуся йому вірною наперекір усім. Кажуть лікарі, він незабаром має померти, нехай він умре з рукою в моїй руці та з моїм образом у серці…» Визначивши першу зупинку, вирушили в подорож.

Літературними маршрутами Бердичева…

Костел Святої Варвари зустрів тишею та урочистим спокоєм. Тут у березні 1850-го року рано-вранці вінчалися відомий французький письменник Оноре де Бальзак та графиня Евеліна Ганська. Наталія Корбут була гідом під час невеличкої екскурсії. Уява малювала весняний ранок, коли танув сніг, і шуміли струмки, а у високі двері костелу входили наречені… Невдовзі учасники квесту, розгорнувши символічні сувої, думали над черговою загадкою, читаючи слова про видатних особистостей з «єврейського Парижа». Звичайно ж, далі маршрут проліг до Музею єврейства м. Бердичева, де вчителів привітно зустріла бібліотекар Катерина Ісаєва з розповіддю про митців різних часів, чиї долі поєднало наше місто: Стера Єлісаветського, Давида Шеренціса, Василя Гроссмана, Фрідріха Горенштейна, Шолома Алейхема та багатьох інших. Вирішивши наступну головоломку, освітяни пройшлися вулицею Європейською до історичного приміщення міського театру, де 6-го березня 1928-го року виступав із програмою «Слушай новое!» Володимир Маяковський. У відреставрованій будівлі групу педагогів зустріли Бердичівський міський голова Василь Мазур та його заступник Валентина Адаменко. Відвідини обмежили до кількох хвилин, адже тут тривають репетиції перед відкриттям театру 14-го січня 2018-го, через майже 90 років після візиту до нього поета-трибуна в рамках поїздки містами України. Квестери з хвилюванням спостерігали з балкону, як освітленою прожекторами сценою рухалися артисти. Ще трохи – і «театр вже повний…»: у залі згасне світло, злива звуків, образів та вражень зупинить час, і почнеться вистава... Але педагогам, враженим красою оновленої архітектури, потрібно було рухатися до наступної точки заданого маршруту – Музею історії міста Бердичева, там на початку травня 1938-го року зробив запис у книзі відгуків відомий на весь світ кінорежисер Олександр Довженко. Разом із науковим співробітником Ларисою Коломієць учителі здійснили екскурсію залами двох поверхів. А за декілька кроків, на території монастиря Босих Кармелітів, усіх чекала куратор музею Джозефа Конрада-Коженьовського сестра Каміла (Яна Дзісь). Відвідувачі захоплено роздивлялися експозиції, присвячені життю й творчості класика англійської літератури, поляка за походженням та уродженця української землі, вчитуючись у рядки творів письменника: «Йти за мрією і знову йти за мрією – і так завжди…» Двадцять років його життя пов’язані з морем… У музеї зберігається фрагмент корабля «Otago», капітаном якого був Джозеф Конрад. Майже всі матеріали представлені в електронному вигляді або у вигляді копій. Зібрано чимало фотографій та архівних документів українською, польською й англійською мовами.

Згодом міські вчителі завітали у Санктуарій Матері Божої Святого Скапулярія. Спустилися і в нижній храм, а шлях підказали шевченківські рядки. Поета цікавило місто, яке бачило козаків Богдана Хмельницького. Під Бердичевом був заарештований Семен Палій, якого тримали в нижньому костелі Монастиря Босих Кармелітів. Про цю подію Тарас Шевченко згадує у поемі «Чернець». Сестра Каміла гортала сторінки історії: київський єпископ Станіслав Заремба 23-го травня 1647 року оголосив ікону Матері Божої Бердичівської чудотворною, вона прославилася численними чудесами,

16-е липня 1756-го року відбулася коронація ікони…

Визначити ще одну літеру завдання допомогло питання, пов’язане з адресою: вул. Шевченка, № 46. Тут, де нині знаходиться ДНЗ № 16 «Ялинка», свого часу був розташований будинок № 4 із виходом на вул. Пушкіна, в якому до трьох років жив майбутній дитячий письменник Всеволод Нестайко. Завідувач дошкільного закладу Ніна Бойко та вихователь-методист Наталія Іськова познайомили з експонатами музею новорічної іграшки, а їх у дитячому садку – близько семисот, є й чимало раритетних. Остання точка подорожі – унікальний будинок у центрі міста, по вул. Садовій, № 3. На фронтоні він містить дату «1909», а незвичним є те, що ці цифри також викарбувані і на підлозі міжповерхового майданчика. Піднявшись східцями до приміщення районної бібліотеки, квестери побачили між ними пам’ятний напис: «1909», який значно стерся, але прочитати його ще можна. Бібліотекар читальної зали Вікторія Купріянова розповіла про місцевих письменників, яким присвячені діючі виставки: Зою Милашевську (1929-1994 рр.), Михайла Степанюка (1921-1996 рр.) та Віктора Коржука (1945-2004 рр.) – їх список можна продовжувати ще довго…

Квест завершився, виконавши всі завдання, гравці закінчили речення – слова Фрідріха Горенштейна з п’єси «Бердичів» про «прекрасні мармурові плити минулого, якими колись ходили пророки, на яких колись стояв Ісус із Назарета...» Учасники отримали кейси з пізнавальною інформацією й не поспішали розходитися, дякуючи організатору захоплюючого квесту Наталії Корбут за чудові враження, змістовне спілкування і нові відкриття такого знайомого та незнайомого рідного міста. Воістину правий Шолом Алейхем: «Якби вся Гнилоп’ять була з чорнила, то чорнила не вистачило б, щоб описати Бердичів».

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.